Vuosi 2014 alkoi Talent Basessa henkilöstön osaamisen kehittämisellä, kun konsulttimme suorittivat Scrum Product Owner -sertifiointikoulutuksen. Opitun avulla toimimme entistä paremmin asiakkaidemme IT-hankkeissa tuote- ja järjestelmäomistajien luotettuina työpareina, sekä liiketoiminnan edustajien ja IT-kehitystiimien suuntaan.
Koulutus vahvisti näkemyksemme siitä, että vahvasti toteutuspuoleen painottuvat ketterän kehityksen viitekehykset tarvitsevat rinnalleen soveltuvan tavan tehdä lopputuotteen määrittelytyötä, ratkaisusuunnittelua. Ketterä ei saa tarkoittaa puutteellisesti suunniteltua ja dokumentoitua, vaan sen tulisi tarkoittaa iteratiivista sekä laadukasta täsmämäärittelyä.
Tähän tarpeeseen kehittämämme KAPO-menetelmä tarjoaa ratkaisun. Menetelmässä hyödynnetään helposti ymmärrettävää tuotteen prototyyppiä, joten liiketoimintojen ja arkkitehtuurin edustajat voidaan ottaa mukaan tuotteen kehitysjonon (Product Backlog) eri kohtien (Backlog Item) työstämiseen (Backlog Grooming) jo määrittelyvaiheessa. Teknisestä toteutuksesta vastaavalle tiimille prototyyppi tuo myös tehokkuutta perinteisten käyttäjätarinoiden (User Story) ja vaatimusten rinnalle, koska määrittelyt ovat täsmällisempiä ja itse protoa voidaan hyödyntää tuoteversion (increment) pohjana. Lisäksi valmiin tuotteen julkaisu ja jalkauttaminen on huomattavasti helpompaa, kun liiketoimintojen edustajat, esimerkiksi prossien omistajat sekä loppukäyttäjät, ovat osallistuneet tuotteen määrittelyyn.
Lue lisää KAPO-menetelmästä tiivistelmästämme tai aikaisemmasta blogikirjoituksestamme.