torstai 28. tammikuuta 2016

Miten Charles Darwin suunnittelisi verkkopalvelun?

Voiko verkkopalvelun rakentaa mukailemaan luonnon lainalaisuuksia? Olisiko siinä mitään järkeä?

Evoluutioteorian mukaan eri eläin-, ja kasvilajit ovat syntyneet lajin yksilöiden eri ominaisuuksien hyödyllisten variaatioiden akkumulaation seurauksena. Lukemattomat pienet selviytymisen tai lisääntymisen kannalta edulliset muutokset ovat mahdollistaneet kunkin lajin sopeutumaan vallitseviin olosuhteisiin mahdollisimman hyvin, ja muotoutumaan sellaiseksi, kuin kukin nykymuodossaan on.

Tietojärjestelmiin - erityisesti verkkopalveluihin joilla on paljon käyttäjiä - on suhteellisen helppo rakentaa samanlaisia mekanismeja, jotka auttavat lajeja sopeutumaan ympäristöönsä. Käytännössä järjestelmän täytyy toteuttaa vain kolme asiaa:

1. Hallittu variaatioiden tuottaminen

2. Kilpailevien varianttien hyödyllisyyden mittaaminen

3. Parhaan variantin periytyminen


keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Onnistu data- ja järjestelmäintegraatioissa, teknologian lisenssimallista riippumatta

Data- ja järjestelmäintegraatio siintää vääjäämättä edessä. Alkaa kuumeinen pohdita. Suljetun vai avoimen lähdekoodin teknologia? Pitäisikö kokeilla ensin ilmaista karvalakkimallia ja katsoa sitten, miten edetään? Seis. Tässä kohtaa piilee vaaran paikka. Ilmaisenkin työkalun suunnittelematon käyttöönotto voi nimittäin tulla kalliiksi.

perjantai 8. tammikuuta 2016

Paranna sivustohakusi tarkkuutta, jotta etsivä löytäisi. Ja ostaisi.

Sivustohaku on kuin satujen huutolaispoika, joka tungetaan nurkkaan paremman väen tieltä ja jolta kukaan ei odota juuri mitään. Löydät hakuboksin useimpien sivustojen oikeasta yläkulmasta. Mutta eihän kukaan enää käytä sivustohakua? Tutkimusten mukaan sitä käytetään ja kannattaakin käyttää etenkin verkkokaupoissa.

Hyvin tehdyn sivustohaun avulla voidaan pidentää vierailuaikaa. Lisäksi hakua käyttäneiden konversio on muita parempi. Etsivä siis löytää ja ostaa. Se antaa myös mahdollisuuden markkinoida muita tuotteita tai sisältöjä. Sivustohaku on erityisen hyödyllinen pienissä päätelaitteissa (puhelimet ja tabletit).