keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Talent Base aamiaistilaisuus - Data. Prosessit. Innovaatiot.

Talent Basen aamiaistilaisuus alkaa olla jo käsite IT:n ja digitaalisen liiketoiminnan ammattilaisten keskuudessa. Tällä kertaa aiheena oli laadukkaan datan ja tehokkaiden prosessien hyödyntäminen innovaatioissa. Hyväkään idea ei kanna, jollei sen käyttämä tai tuottama tieto ole ajan tasalla, yhdenmukaisesti ylläpidetty ja hyvin suojattu.

Tilaisuus varattiin loppuun jo hyvissä ajoin. Paikaksi oli valittu Espoon modernin taiteen museo EMMA. Paikkavalinnalla haluttiin nostaa esiin konkreettisia esimerkkejä kotimaisesta, laadukasta ja innovatiivisesta suunnittelu- ja design-perinteestä, jota Talent Basekin omalla suunnittelutyöllään edustaa, tosin digitaalisten palveluiden ja sovellusten puolella.

tiistai 8. joulukuuta 2015

Master Data on monisyistä, monista syistä


Olen innoissani! Olen nimittäin viime kuukausina törmännyt hämmästyttävän monta kertaa keskusteluun siitä, mitä Master Data oikein on. Ari Hovi tarkasteli Master Dataa käsitemallinnuksen ja tietovarastoinnin näkökulmasta blogikirjoituksessaan Mitä on Master Data ja sai aikaan aktiivisen keskustelun muun muassa LinkedIn:ssä. Myös jokaisella pitämälläni MDM käytännössä –kurssilla aihe on takuuvarma keskustelun herättäjä.

perjantai 4. joulukuuta 2015

Kiitos tilauksesta – kotimaisen verkkokaupan anatomia

Verkkokauppa on usein kansainvälistä ja varsinkin sen toimintaperiaatteet ovat pitkälti yleismaailmallisia. Asiakas selailee tuotteita, löytää etsimänsä, panee sen ostoskoriin, kirjautuu jollei ole jo kirjautunut, maksaa tuotteen kolmannen osapuolen palvelulla, saa vahvistuksen ja jää odottamaan hyödykkeen toimitusta. Asiakkaan näkökulmasta ostotapahtuma on varsin suoraviivainen. Siitä huolimatta hyvin harva onnistuu tekemään siitä saumattoman tai jopa miellyttävän kokonaisuuden. Miten kotimaiset tai kotimaisiksi mielletyt verkkokaupat onnistuvat tässä?

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Augmented Reality, lisätty todellisuus, ja sen tolkullinen soveltaminen teollisuudessa


Kehitys kehittyy ja välillä tuntuu, että uutta teknologiaa tungetaan markkinoille ilman mitään järjellisiä käyttötarkoituksia. Tekniikka menee edellä ja konseptointi ja sisällöntuotanto laahaavat perässä. Augmented Reality eli lisätty todellisuus uhkasi omassa mielessäni jäädä juuri tällaiseksi teknologiaksi. Teknologiaksi jolle ei ole keksitty mitään tolkullista sisältöä. Saatan olla väärässä.


tiistai 27. lokakuuta 2015

Viritä impulssiostosten ansat viisaasti verkkokauppaasi

Edellisessä blogikirjoituksessani keskityin myyntityössä käytettäviin suostuttelutekniikoihin, joita on tutkittu ja käytetty iät ja ajat ennen Internetiä, sekä näiden tekniikoiden soveltamiseen verkkokaupoissa. Kun suostutteluun ja suositteluun perehtyy, on helppoa lähteä parantamaan sitä, miten sivusto puhuttelee käyttäjäänsä ja tehdä käyttökokemuksesta myyvempi.

Mutta, monesti itse asian ytimen eli oikeiden tuotteiden tai sisältöjen valitseminen suosittelutekniikoilla varustettuihin myyntipaikkoihin jääkin sitten puolitiehen.

torstai 15. lokakuuta 2015

Valjasta verkkokauppasi suostuttelemaan kuin taitavin myyjäsi

Aloitan työaamuni usein avaamalla koneelta Spotifyn. En ole intohimoinen uuden musiikin etsijä. Päinvastoin, liian usein palaan mieluummin vanhojen tuttujen veisujen pariin, mikä on melko tylsää. Viime aikoina Spotify on kuitenkin alkanut tarjota suomalaisillekin käyttäjille toimitettuja soittolistoja. Olen kovasti tykästynyt niihin. Klikkaan sieltä usein jonkun listan soimaan. Soittolistat ovat usein hyvä sekoitus uutta ja vanhaa, kotimaista ja ulkomaista.

torstai 8. lokakuuta 2015

5 etätyön myyttiä – busted (or not)!

Tänään 8.10 vietetään Kansallista Etätyöpäivää. Viidettä ja kuuleman mukaan viimeistä kertaa. Jatkossa etätyön sijaan kampanjoidaan laajemmin paremman työkulttuurin puolesta #fiksumpityö -nimen alla. Ehdimme kuitenkin vielä mukaan etätyön juhlallisuuksiin ja palaamme vielä kesän aikana julkaistuun blogisarjaan etätyön myyteistä.

torstai 27. elokuuta 2015

Data – informaatioajan öljy?

Dataa verrataan yleisesti informaatioajan öljyksi. Yhtymäpintoja näiden kahden välillä voidaan löytää, mutta yksi ero on erityisen merkittävä. Öljy on ehtyvä luonnonvara, jonka muodostuminen luonnossa on kestänyt miljoonia vuosia. Dataa puolestaan syntyy sekunnin murto-osissa niin valtavia määriä, että jossain kohtaa meillä voi olla käsissämme hallitsematon datatsunami. Miten öljyä ja dataa sitten verrataan toisiinsa? Entä miten data voidaan jalostaa tuottamaan liiketoimintaa, siinä missä öljyä jalostetaan tuottamaan energiaa?

torstai 13. elokuuta 2015

Verkkokauppaa kivijalassa

Mikä on vähittäiskaupassa usein kuultu ja paljon pelätty repliikki? “Joo, tämä on ihan hyvä, mutta täytyy vielä harkita.” Tätä on edeltänyt tuotteen hypistely, sovittaminen ja muu vastaava puntarointi. Monesti harkitseminen tarkoittaa tuotteen tilaamista verkkokaupasta, koska hinta on halvempi. Asiakkaat voivat kyselyissä vannoa palvelun, lähituotteiden, paikallisuuden ja monen muun nimeen, mutta totuus lukee hintalapussa.

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Oma vai ostettu? Oikea IT-osaaminen digitaalisen muutoksen vauhdittajana

Digitalisaatio on muuttanut osin merkittävästikin useiden yritysten varsinaista toimintaa ja nostanut yritysten IT-osaamisen yhä keskeisempään rooliin. Alkukesän Talent Talkissa seitsemän digivaikuttajaa seitsemästä toimialansa johtavasta yrityksestä keskustelivat IT-osaamisen sekä ketterän ja tehokkaan toimittajaverkoston merkityksestä digitaalisen muutoksen vauhdittajana. Kokosimme yhteen keskeiset havainnot, kuinka yritysten IT-osaaminen rakennetaan, jotta se varmasti palvelee nopeasti ja jatkuvasti muuttuvia liiketoimintatarpeita.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

7 päättäjää ja 7 yritystä – mitä digitaalisen muutoksen johtaminen heille tarkoittaa?

Digitaalinen muutos puhuttaa. Erityisesti sen johtaminen on herättänyt laajaa keskustelua, joten se oli itseoikeutetusti yksi teemoistamme alkukesän Talent Talk –tapahtumassa. Kutsuimme koolle seitsemän eri toimialoja edustavaa päättäjää, joiden arkipäivää digitaalisen muutoksen johtaminen on. Tässä kolme keskeistä löydöstä keskusteluistamme, joissa vaihdettiin kokemuksia niin globaaleista kuin kotimaisistakin toimintaympäristöistä.

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Hansel ICT-konsultointi 2015-2019 puitesopimuskausi starttaa

Talent Basen ja Nitorin muodostama ryhmittymä on valittu Hanselin ICT-konsultoinnin projektinhallinta- ja integraattoripalveluiden puitesopimustoimittajaksi. Nelivuotinen puitesopimus astuu voimaan kesällä 2015 ja täyteen vauhtiin päästään toivottavasti heti tulevan syksyn aikana.

Puitesopimuksen piiriin kuuluvat esimerkiksi projektien suunnittelu, toteutus ja valvonta, ketterän tiimin ohjaaminen, muutoshallinta ja muutosjohtaminen, monitoimittajaympäristön hallinta, projektiportfolion hallinta, arkkitehtuuriohjaus sekä bisneskeissien analyysit.

”Tämä on meille mielenkiintoinen mahdollisuus tarjota kokonaisketterän toimintamallin osaamistamme niin konsultointina kuin kokonaisprojekteinakin valtion piirissä oleville asiakkaille”, kertoo Nitorin toimitusjohtaja Matti Vilmi.

Ryhmittymänä toimiminen tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää asiantuntijaosaamista laajemmalla skaalalla. "Tulevalla sopimuskaudella haluamme tuoda erityisesti vaativista, globaaleista hankkeista kertynyttä IT-suunnitteluosaamista julkishallinnon hankkeisiin", Talent Basen toimitusjohtaja Tomi Bergman lisää.

Seuraavan neljän vuoden aikana tavoitteenamme on osallistua valtiohallinnon digitalisointiin ja tuottavuustalkoisiin omalla ydinosaamisellamme. Osallistumme mielellämme niin pienien kuin suurienkin ihmeiden tekemiseen, joten ota yhteyttä, niin tavataan!

Lisätietoja:
Tiia Roine, +358 40 7702851



Hansel on valtion omistuksessa ja valtiovarainministeriön ohjauksessa oleva voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, joka toimii valtion yhteishankintayksikkönä. Hanselin asiakkaita ovat valtion virastot ja laitokset, valtion liikelaitokset, valtion talousarvion ulkopuoliset rahastot, yliopistot, eduskunta sekä sen alaisuudessa, valvonnassa ja yhteydessä toimivat yksiköt.

torstai 7. toukokuuta 2015

ICT-ostamisen merkitys kansallisissa tuottavuustalkoissa

Tieto- ja viestintäteknologian (ICT) merkitys työn tuottavuuden kehittämisessä on kiistaton. Valtiontalouden heikko tila uhkaa kuitenkin kutistaa ICT-investointeja myös tulevalla hallituskaudella, joten rajallisista resursseista on viimeistään nyt otettava kaikki irti. Suomesta löytyy osaamista ja kokemusta, joilla on rakennettu globaaleja menestystarinoita, mutta kuinka tämä osaaminen saadaan myös julkisen sektorin käyttöön?

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Asiakastieto haltuun monikanavaisessa vähittäiskaupassa

Monikanavaisuudessa toteutuu parhaimmillaan laadukas ja miellyttävä asiakaskokemus, jossa kivijalkakaupan palvelu yhdistyy saumattomasti verkon ja mobiilin palveluihin. Kuten edellisessä kirjoituksessani totesin, monikanavaisuudessa onnistuminen vaatii hyvälaatuista ja oikein hallittua tuotetietoa. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Tarvitaan myös laadukasta ja hallittua asiakastietoa, jonka avulla voidaan tarjota yksilöllistä palvelua kanavasta riippumatta. Asiakasodotukset ylittävään palvelutasoon päästäkseen pitäisi myös huomioida muutama keskeinen asiakastiedonhallinnan periaate.

tiistai 7. huhtikuuta 2015

Hallittu tuotetieto edellytyksenä vähittäiskaupan monikanavaisuudelle

Vähittäiskaupan alalla monikanavaisuus on päivän sana. Asiakkaille halutaan tarjota helppoa ostamista, oli sitten kyseessä verkko- tai kivijalkakauppa, eikä palvelun pitäisi päättyä kassakoneen kilinään. Monikanavaisuudessa onnistuminen näkyy asiakkaalle yhtenäisenä, tunnistettavana kaupan ilmeenä ja korkeana palvelutasona riippumatta siitä, missä kanavassa hän asioi. Mitä yritys sitten tarvitsee onnistuakseen monikanavaisuudessa? Moniakin asioita kuten yhteen toimivia prosesseja ja oikeaa teknologiaa, mutta erityisesti hyvälaatuista ja oikein hallittua tuotetietoa. Mutta millaista on hyvä, hallittu tuotetieto?

perjantai 20. helmikuuta 2015

Metadata is crucial for Digital Marketing

Why bother with metadata?

This post is not based on Gartner or any other research, but my own observations on projects my company Talent Base has been carrying out over the last few years.
  • All organizations seem to suffer from bad quality of data as well as bad quality of metadata (the data about data or content).
  • Most of the organizations are not even aware of the fact that great deal of business problems are due to information management problems.
  • Local agile solutions in business units cause severe deadlocks for the data integrations at the global level
  • Structured data (schema based metadata) by schema.org has become guideline for on-page mark up, helping search engines understand the information on webpages and provide richer results.
Let’s explore some real life cases where bad (meta) data management caused business failures.